För dig som ska hålla tal/redovisa

Först och främst; det finns en biologisk anledning till varför vi tycker det är jobbigt att hålla tal/redovisa framför ett större antal människor. Människan är ett flockdjur, vilket innebär att vi intuitivt vill tillhöra en flock. I grunden handlar detta om överlevnad, den individ som inte tillhör en flock dör. När vi ställer oss framför klassen för att redovisa separerar vi oss själva från gruppen. Vi lämnar flocken. Vår hjärna vill bli accepterad, vill att vi ska få tillhöra flocken och ser alltså denna separering som ett hot. Vad hjärnan inte inser är att du inte är i närheten av att dö. Hjärnan har utvecklats väldigt mycket segare än samhället, vilket gör att de hot som hjärnan upplever sällan är verkliga. Din hjärna försöker rädda dig, kom ihåg det.

Stå still och prata långsamt och tydligt är de viktigaste sakerna att tänka på när man håller tal. Dessa faktorer både avgör och signalerar hur självsäker man känner sig, så nailar man dem är det omöjligt för åskådarna att veta vad man egentligen känner. Träna på detta, framför spegeln, framför familj, spela in dig själv och titta på det. Skakar du ena benet, flyttar du vikten mellan benen, pillar du i håret eller på ett smycke eller liknande; sluta med det. Stå rakt upp och ned med benen lite isär och prata långsamt.

Att ha materialet klart ett tag innan redovisningen gör att man enklare ägnar de sista dagarna åt det fysiska. Lär dig materialet så pass bra att det inte kräver din fokus när det väl är dags för redovisning.

En bra inställning kan vara att du ska lära de övriga något de inte kan. Du ska informera om något, argumentera kring en viktig fråga eller visa vad du jobbat på de senaste veckorna. Du kan mest gällande detta, åhörarna får bara några minuter att processera det ämne du ägnat veckor åt. Detta är en fördel. De vet inte vad du ska säga. Du är experten.

Förbered dig även på eventuella frågor. Vilka oklarheter kan tänkas uppstå kring det du berättar? Tänk ut några relevanta svar i förväg, så slipper du oroa dig för det när du står framför klassen.

Powerpoint kan kännas skönt att ha som stöd. Blickarna riktas dit istället för på dig, vilket ibland kan vara en fördel. Redovisar du ett stort arbete kan en powerpoint kännas naturlig. Där kan du visa bilder, sammanfatta det du berättar, visa tidsplanering eller liknande. Ska du däremot berätta om en bok du läst eller argumentera kring en viktig fråga, kan en powerpoint göra att framförandet tappar stinget. Fokus hamnar på fel ställe, då det egentligen inte finns så mycket att visa eller berätta mer än just det du säger.

 

STEP BY STEP GUIDE:

1. Förbered materialet. Text och eventuellt powerpoint.

2. Lär dig detta material så pass bra du kan.

3. Repetera materialet framför spegeln samtidigt som du utvärderar ditt kroppsspråk. Skriv ned vad som behöver förändras för att optimera de vibbar du sänder ut.

4. Försök använda dig av detta nya kroppsspråk i fler sammanhang, så det faller sig mer naturligt för dig än vad det från början gjorde.

5. Förbered dig på kritik och frågor, så dessa inte kommer som en överraskning.

6. Inkludera gärna läraren i planeringen på något sätt, så denne inser att du lägger ned tid och energi på din redovisning. Fråga exempelvis om längden på talet, om eventuell powerpoint eller håll en genuin och vanlig diskussion om dina planer kring redovisningen. Att läraren involveras gör denne uppmärksam på ditt engagemang, vilket gör det svårare att underkänna dig.

Lisa Saljén